Παρασκευή 30 Μαρτίου 2007

Ιστορία μας, αμαρτία μας


Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" σήμερα:
"Και οι Γιαπωνέζοι ξαναγράφουν την Ιστορία τους
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ης Ιαπωνίας έχει δρομολογήσει αλλαγές σε επτά σχολικά ιστορικά βιβλία, τα οποία αναφέρουν ότι ο στρατός της «εξανάγκασε» τους πολίτες της χώρας να αυτοκτονήσουν στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν ιστορικά στοιχεία που να αποδεικνύουν αυτή την άποψη.
Τα επίμαχα βιβλία, τα οποία θα βρίσκονται στις σχολικές αίθουσες τον επόμενο χρόνο, αναφέρουν ότι ο γιαπωνέζικος στρατός-υπό την απειλή της εισβολής των αμερικανικών δυνάμεων το 1945- μοίρασαν χειροβομβίδες σε πολίτες στο νότιο Ιαπωνικό νησί Οκινάουα και εν συνεχεία τους διέταξε να «προτιμήσουν» την αυτοκτονία από την αιχμαλωσία.
"Υπάρχουν δυο αντίθετες απόψεις πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Ορισμένοι υπερασπίζουν την παραπάνω θέση, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι δεν έχει δοθεί καμία διαταγή, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να οδηγούν σε κάποιο συμπέρασμα. Είναι παραπλανητικό να υποστηρίξεις ότι ευθύνεται ο ιαπωνικός στρατός» ανέφερε ο υπουργός Παιδείας της Ιαπωνίας.
Έχει ζητηθεί από τους συγγραφείς των βιβλίων να κάνουν αλλαγές ώστε, εν συνεχεία, να περάσουν τα βιβλία από έλεγχο από μια ειδική κυβερνητική επιτροπή αξιολόγησης.
Ιστορικοί αλλά και μαρτυρίες πολιτών καταδεικνύουν τον ιαπωνικό στρατό ως υπαίτιο των μαζικών αυτοκτονιών. Οι Ιστορικοί επίσης υποστηρίζουν ότι η κυβερνητική προπαγάνδα οδήγησε τους πολίτες να πιστεύουν ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες θα προέβαιναν σε φρικτές κτηνωδίες, εξαναγκάζοντας τους να σκοτώσουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους. "

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΡ

Κοίτα να δεις, συμβαίνουν κι αλλού. Εκεί βέβαια μπορεί να μην έχουν αρχιεπίσκοπο, σωτήρες του έθνους και ξερόλες. Δεν ξέρουν από τι ρεζίλια γλυτώνουν.
Στο μεταξύ, εδώ η ντροπή συνεχίζεται. Μια αγκαλιά, Χριστόδουλος, Θεοδωράκης (με νέο επεισόδιο σήμερα, πώς λένε οι active member "άσε το χρόνο να σε γεράσει καλά"; -καμία σχέση!), χρυσαυγίτες, κομμουνιστές(για φαντάσου! στα σχολικά μου χρόνια από κομμουνιστή, άνθρωπο σοβαρό και βαθιά μορφωμένο έμαθα και διάβαζα Ιστορία, έψαχνα σε πηγές να ανακαλύπτω όσα δεν έγραφαν τα σχολικά βιβλία. Να πάρει, τσάμπα διάβαζα;), υστερικές αυθεντίες, ανύπαρκτοι καθηγητές ανύπαρκτων πανεπιστημίων, τηλεπαρουσιαστές, αγράμματοι τηλεορασόπληκτοι, basta...; Όλοι μαζί ένας στρατός, γιατί καποιος πρέπει να σώσει την πατρίδα, ουπς, λάθος, το ελληνοχριστιανικό έθνος έπρεπε να πω. Τέτοια συμμαχία; Υπάρχει ένα τραγούδι του Θάνου Μικρούτσικου, οι τάδε αγκαλιά με τους τάδε αλλά δεν θα το πω για να μην μαλώσουν ποιοι είναι ποιοι, αμαρτία είναι.
Στην αρχή τους κοιτούσα με απορία. Καλά τι σχέση έχουν αυτοί μεταξύ τους; Μετά λέω, δεν μπορεί, όσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος. Εσένα τι σε κόφτει; Κάτι ξέρουν παραπάνω απο σένα, το έθνος θα σώσουν για χαζούς τους έχεις; Όσο το ξανασκέφτομαι λέω ότι μπορεί οι αλλοπρόσαλλες συμμαχίες των τελευταίων ημερών να μην είναι τόσο αλλοπρόσαλλες. Μήπως πάντα είχαν ένα κοινό που το φτωχό μου μυαλό δεν καταλάβαινε, οπότε πάλι καλα που τώρα έκαναν τα πάντα για να το καταλάβω, επιτέλους. Βλακεία; Αμάθεια ή ημιμάθεια- που είναι και χειρότερο εδώ που τα λέμε; Φανατισμός; Όλα μαζί; Συνδυασμός θανατηφόρος. Την τεμπελιά των καναπεδοτηλεθεατοπαραθυρομορφωμένων(ουφ, λέξη κι αυτή) να την προσθέσω ή όχι; Δε βαριέσαι, λόγια του αέρα είναι, μην δίνεις σημασία, είπα, κι άκουσα ένα τραγούδι. "Σταμάτα να καυχιέσαι πως όλα τα είδες, είναι μεγάλη διαδρομή..."

Υ.Γ. "Μέρες παράξενες, θαυμάσιες μέρες", κι εγώ , τόσο άσχετη, ένα τραγούδι δεν μπορώ να σας βάλω να ακούσουμε μαζί... Να πάρει... Πώς γίνεται; Ξέρει καποιος να βοηθήσει;


11 σχόλια:

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ είπε...

Τι να πεις για τον Θοδωράκη. Μας άλλαξε τη ζωή μας η μουσική του. Οπότε εγώ λέω λίγα λόγια ...

Ανώνυμος είπε...

ωραίο ποστ!
καλή συνέχεια

takis είπε...

Ετσι όπως το λες...μεγάλη η διαδρομή που δεν τελειώνει ποτέ...και σε κάνει συνέχεια σοφότερο ΑΡΚΕΙ να έχεις τα μάτια ή καλύτερα το μυαλό ανοιχτό, ορθάνοιχτο θα έλεγα...σε συνεχή βάση..

Δεν θα συμφωνήσω με τον Δε μασάμε,
αν και τον καταλαβαίνω...

ακριβώς εδω αυτό πρέπει να ξεπεράσουμε ...την αγκύλωση του "μεγάλου" γιατί απλά δεν υπάρχει μεγάλος ή τουλάχιστον όπως τον φανταζόμαστε...
"σεμνή και ταπεινή" η κριτική μας λοιπόν αλλά θα υπάρχει και αυστηρή όσο γίνεται.

Υ.Γ. Είναι ανάγκη να εχεις το word verification στα σχόλια ? μήπως το βγάλεις?

λόγια του αέρα είπε...

ΔεΜασάμεΡε,
είναι αλήθεια δε μιλάς με την πρώτη, δεν μιλάς μες στην χαρά και όσο μπορείς μιλάς μαζεμένα. Αλλά - αυτό το άτιμο αλλά - και σε μένα θα ήθελα να μιλήσει καποιος έτσι αν μιλούσα κι έπραττα αναλογα. Δεν είναι ωραίο να βλέπεις την παρακμή, είναι εκεί όμως να πάρει και υπάρχει ο κίνδυνος να μας πάρει παραμάζωμα, όλους μας φοβάμαι καμιά φορά.

λόγια του αέρα είπε...

Ζωή,
σε ευχαριστώ!

λόγια του αέρα είπε...

Τάκη,
ωραίο θέμα έθιξες.
Πώς γίνεται να θαυμάζεις αλλά να μην "αγκυλώνεσαι", όπως λες κι εσύ.
Μεγάλο θέμα.
Πάντως, επειδή δεν μιλάμε μόνο για άλλους, αν με τσακώσεις να ...χάνω, η αυστηρή σου κριτική θα βοηθούσε. Η μεγάλη διαδρομή που λέγαμε, θέλει και παρέα.
Υ.Γ. Πάει κι αυτό. Χωρίς word verification, είναι πολύ καλύτερα, έχεις δίκιο.
Υ.Γ.2 Κάθε μέρα κάτι μαθαίνω. Καθόλου άσχημα!

mickey είπε...

Πολύ ωραίο το ποστ!

(κάθε άλλο παρά ...λόγια του αέρα, θα έλεγα ;))

Είναι θλιβερή όλη αυτή η "συστράτευση" εναντίον του βιβλίου, το οποίο αν και δεν είναι άψογο (έχω αναφερθεί στο παρελθόν σε κάποια "λάθη" του), κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ώστε κάποτε να απαλλαγούμε από τους γνωστούς εθνικούς μας μύθους και αγκυλώσεις.

Δεν υπάρχει επιστήμη χωρίς ...αναθεωρήσεις κι αν οι ιστορικοί επιθυμούν να έχουν "επιστημονικό κύρος" θα πρέπει να ξεφύγουν από δογματισμούς, εθνικούς μύθους και κορώνες (αλλά και χωρίς "αποσιωπήσεις" και "στρογγυλέματα") και να δουν τα πράγματα όπως είναι.

Και να τα γράψουν με το όνομά τους!

Είτε μας "συμφέρει" είτε όχι.


Υ.Γ. Είχα σκεφτεί τον ίδιο τίτλο ("Ιστορία μου, αμαρτία μου") για το ποστ που θα ήθελα να γράψω για το γνωστό βιβλίο της ΣΤ΄ Δημοτικού (περιμένω πρώτα να δω πού θα καταλήξει όλη αυτή η ιστορία).

Ελπίζω να μη σε πειράξει αν τον χρησιμοποιήσω, έτσι;

λόγια του αέρα είπε...

Γεια σου mickey!
Ευχρστ για το σχόλιο σου στο ποστ. Θα περιμένω να διαβάσω το δικό σου.Έτσι κι αλλιώς μπαίνω και βλέπω τι γράφεις-μοιράζεσαι, και αν δεν μπει ο ...αέρας στη μέση, αν δεν πέσω σε τρελλό τρέξιμο θα το πάρω είδηση αμέσως, ελπίζω.
Εννοείται ότι δεν πειράζει να χρησιμοποιήσεις τον ίδιο τίτλο. Κι εγώ από τη ...Ρίτα Σακελλαρίου τον πήρα!
Μ'αρέσει κιόλας που είχαμε την ίδια ιδέα.
φιλιά!

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ είπε...

Γειά σου "Λόγια". Πέρασα να πω ότι από τον αέρα έφυγαν τα καπέλα που γράφαν Βόρεια Κύπρος. Ξέρεις, μετά από τόσες ... αναπάντητες, καλό είναι που απάντησε και κάποιος! Χαιρετώ.

Ανώνυμος είπε...

Καλο Πασχα να εχεις και να περασεις ομορφα αγαπητη

ioannisk είπε...

Ανήκω σε αυτούς που μένουν έκπληκτοι με αυτή την συμμαχία: Άνθρωποι που δηλώνουν αριστεροί να αυτο-διορίζονται προστάτες του έθνους, η κανέλη να είναι το νούμερο ένα στέλεχος του ΚΚΕ κλπ και όλοι αυτοί να ταυτίζονται με την άκραδεξιά και να τρέχουν πίσω από τα ράσα.

Περισσότερα από εβδομάδα :)