Τρίτη 17 Απριλίου 2007

Όσα ξέρει ο εργολάβος δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος.



Όσα ξέρει ο εργολάβος δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος, ούτε οι αρχαιολόγοι μη σου πω…
Η φράση μου ήρθε αυθόρμητα στο μυαλό διαβάζοντας την τυχαία ανακάλυψη σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους του Μενιδίου τμήματος του κοίλου του θεάτρου των κλασικών χρόνων του δήμου Αχαρναίων βλ.
ΝΕΑ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Χρόνια έψαχναν οι αρχαιολόγοι το φημισμένο από τις αρχαίες πηγές θέατρο, σημάδι του πουθενά. Οι εργολάβοι στο μεταξύ το είχαν ήδη δει και αμέσως σκεπάσει με θεμέλια πολυκατοικιών και πλακόστρωτο.
Ελλάς το μεγαλείο σου…
Και όχι πως τώρα θα τιμωρηθεί κάποιος, ούτε τι θα γίνει δεν είμαστε σίγουροι…
ΝΕΑ
Πάμε τώρα στα πιο κοντινά μας, της πόλης που φιλοδοξεί να έχει Μετρό μετά από ….τέλος πάντων, πες είκοσι χρόνια, πάλι λίγα είπα ε;
Εδώ να δεις τη χαρά του εργολάβου. Στις «αθώες», πέρασε και δεν ακούμπησε και η εντιμότητα και υπευθυνότητα, δεκαετίες ’50 και ’60, τότε που κάποια (καθόλου αγνώστου πατρός εννοείται) αμαρτωλά διατάγματα επέτρεψαν μια ιδιαίτερα υψηλή εκμετάλλευση των οικοπέδων της Θεσσαλονίκης κτίστηκε όλη η πόλη. Όμως κυριολεκτικά όλη…
Μέχρι το ’70καικάτι δεν έμεινε τοοόσο άκτιστο οικόπεδο, το ότι ξεχάσαμε (άνθρωποι είμαστε…) να φτιάξουμε πάρκα, μεγάλους δρόμους, ανοικτούς κοινόχρηστους χώρους που έψαχνε να τους βρει η πόλη στους σεισμούς του ’78 και ακόμα ψάχνει, άστο καλύτερα…
Τώρα είμαστε στο καλύτερο. Όταν ανακοινώθηκε ότι θα σκάψουν για το μετρό -άσχετο, εγώ με το τραμ ήμουν, να σου πω την αλήθεια, ή ακόμα καλύτερα με τα πόδια, να τρώμε και χωρίς τύψεις- κρυφογέλασα και σκέφτηκα, «σκάψτε, σκάψτε, ό,τι κρύψατε τώρα θα φανερωθεί». Αλλά να την πω την αμαρτία μου τόσο νωρίς και τόσο κοντά στην επιφάνεια της γης δεν την περίμενα την αποκάλυψη. Αφού να καταλάβεις μισό-δεν κάνω πλάκα- μέτρο δεν πρόλαβαν να σκάψουν, στο σιντριβάνι κοντά, και νά ’σου τα πρώτα ευρήματα. Και πού είσαι ακόμη! Έ, ρε γλέντια που έχουν να γίνουν!
εδώ είμαστε
Τελικά το μετρό θα μας κάνει ένα καλό: με την πόλη που θα αποκαλυφτεί κάτω από αυτήν που φτιάξαμε σαν τα μούτρα μας-τα δικά μου μια χαρά είναι δηλαδή, αλλά τρόπος του λέγειν- να δεις που θα ομορφύνει η Θεσσαλονίκη.
Πού ξέρεις, μπορεί και να συμφιλιωθεί επιτέλους με τα πολλά πρόσωπα που είχε, άρα έχει η Ιστορία της, το ανατολίτικο, το εβραϊκό, το οθωμανικό κι άλλα πολλά ακόμη, καθώς τώρα σκάβοντας με μανία θα αρχίσουν να βγαίνουν θαμμένες «αμαρτίες» στη φόρα …
(Ακόμα και τώρα, πριν τις αποκαλύψεις που έρχονται, μια βόλτα στο Αρχαιολογικό της Μουσείο με εκθέματα που μόλις πρόλαβαν να σώσουν οι αρχαιολόγοι από "ποιος ξέρει τι" της πόλης που φοβήθηκαν να ξέρουμε τι λατρεύτηκε, τι κτίστηκε και ποιοι έζησαν στην δικιά τους-νομίζουν- Θεσσαλονίκη, είναι αποκαλυπτική)
Άσε που μπορεί να γκρεμιστεί καμιά κακάσχημη πολυκατοικία του κέντρου- κι επειδή έχει πολλές κύριε, κύριε, να σας πω πού και σε ποιες να σκάψετε ή πολύ θάρρος πήρα;- γιατί από κάτω θα έχει ένα υπέροχο ρωμαϊκό θέατρο, λέω, τώρα, πού ξέρεις;
Το κακό είναι που θα μας έχουνε γιαπί καμιά σαρανταριά χρόνια αλλά τουλάχιστον τα εγγόνια μας θα ξέρουν ποια πραγματικά είναι η πόλη τους.


Και μετά μου λες ότι οι αρχαιολόγοι έψαχναν χρόνια το φημισμένο αρχαίο θέατρο του δήμου Αχαρναίων;

Να σε πω καρδιά μου: την επόμενη φορά που θα ψάξουμε για οτιδήποτε άλλο, λέω να ρωτήσουμε πρώτα τους εργολάβους αυτής της μικρής και καθόλου τίμιας χώρας.

Όλο και κάτι θα έχει πάρει το μάτι τους.

8 σχόλια:

Disposition21 είπε...

Το μετρό της Θεσσαλονίκης είχε σχεδόν γίνει ανέκδοτο. Η εξέλιξη επομένως είναι ευχάριστη. Έχεις δίκιο σ'αυτά που λες και μακάρι να βρεθούν αρκετά αρχαία. Κοίτα να δεις σύμπτωση πάντως, κι εγώ για μετρό έγραψα στο μπλογκ μου :)

λόγια του αέρα είπε...

Disposition21,
το μετρό της Μόσχας, όπως γράφεις γι' αυτό στο blog σου είναι μια πολιτεία από μόνο του. Καταπληκτικό.

Όταν τα καταφέρω θα σου στείλω φωτογραφίες και από το δικό μας. Θα μπορώ σε εκείνη την ηλικία να τραβάω φωτογραφίες λες;

Siddhartha είπε...

Σωστή σε βρίσκω. Για λόγους έρευνας, έπεσα πάνω σε ένα άρθρο το οποίο είχε γραφτει το 1974, άμα θυμάμαι καλά. Ο τίτλος έγραφε, 'ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΝΑ ΠΕΡΝΑΕΙ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ'. Μετά απο 30 χρονάκια το είδαμε, αλλά όχι και πάνω (διαμαρτύρομαι, ψέματα πάλι μας είπαν).

Anasazi είπε...

Πολύ ωραίο κείμενο. Και πολύ πληροφοριακό, για έναν άνθρωπο σαν κι εμένα που δεν είχε ιδέα για το θέμα.

Takis Alevantis είπε...

Πράγματι, η «ιδιωτική πρωτοβουλία» πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες ... Ωραία τα κείμενα σου by the way!

λόγια του αέρα είπε...

Μετά από τόσες μέρες...

Γεια σου Siddhartha,
το θεσμετρό θα είναι ένας νέος τόπος μάλλον για τις έρευνές σου. Από τη μια επειδή βρίσκονται σωροί τα αρχαία από την άλλη επειδή από μόνο του όπως θα περνούν τα οι μέρες, οι μήνες, τα χρόνια θα γίνεται μνημείο..ιστορίας.

Anasazi,
καλώς ήρθατε στην παρέα μας! Συγγνώμη που άργησα τόσο να απαντήσω.Μπαίνω να γνωρίσω το blog σας.

Takis Alevantis,
σας ευχαριστώ για το πέρασμα και το σχόλιο.

doctor είπε...

Για την Θεσσαλονίκη (πήγα εκεί την προηγούμενη εβδομάδα) το μόνο που έχω να πω είναι ότι κάθε φορά που την βλέπω είναι και πιο άσχημη.

Κρίμα για μια τόσο όμορφη πόλη του παρελθόντος.

doctor

λόγια του αέρα είπε...

καλέ μου doctor,
μάλλον την ξέρεις καλά την μικρή μας πόλη. Για αυτό που λες, άδικο έχεις; Τώρα εγώ πρέπει να την υπερασπιστώ, ε; Δεν είναι εύκολο, είναι η αλήθεια. Αλλά κάποια στιγμή σε ένα άλλο post θα ήθελα να γράψω για τα όμορφά της, τα παλιά και τα καινούρια.