Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2007

ΠΡΌΣΩ ΟΛΟΤΑΧΩΣ …ΟΠΙΣΘΕΝ


Κάπου άφησα τη μπούργκα μου και δεν ξέρω πού…
Μη γελάς και μην κοροϊδεύεις, λέω να ετοιμαζόμαστε σιγά - σιγά, δεν ξέρεις τι γίνεται αύριο μεθαύριο. Όπου τα πάει καλά ένα είδος φανατικών γιατί να μην έρθουν κι άλλα, δύσκολο είναι νομίζεις;


Σκέπτομαι και ρωτάω, ελάττωματα που λέω να κρατήσω...

Ξέρεις άλλη χώρα όπου το Υπουργείο Παιδείας είναι μαζί και Θρησκευμάτων; Χώρα πολιτισμένη; Εγώ δεν ξέρω, μπορεί να κάνω και λάθος.
Άλλη χώρα - πολιτισμένη, είπαμε- στην οποία ο Πρωθυπουργός της χώρας και ο αρχηγός της Εκκλησίας με τη μεγαλύτερη επιρροή (για να ξέρουμε δηλαδή τι είναι ο αρχιεπίσκοπος, έχουμε κι άλλα θρησκεύματα στη χώρα μας) που να δίνουν ο ένας φυλακτά κι ο έτερος μηνύματα επίσημα, θεσμικά, πώς τα λένε - όχι χαρτάκια ή κάρτες γενεθλίων- σε ενικό πρόσωπο στον άλλο;

Σε όλο τον κόσμο, αλλάζουν τα βιβλία ιστορίας. Στο Ιράν, δεν ξέρω, αλλά δεν θα ήθελα να μοιάζουν οι χώρες μας, οπότε γιατί να κάνω σύγκριση; Παντού υπάρχουν αντιδράσεις, διαφωνίες, άλλες γνώμες. Πουθενά δεν αποσύρθηκε βιβλίο. Εδώ κοντεύουμε να αφορίσουμε τους συγγραφείς, να πυρπολήσουμε τους επιστήμονες που λένε το αυτονόητο(αντιγράφω από το blog του doctor): "η κρίση ενός βιβλίου ιστορίας δεν γίνεται από πολιτικούς και παπάδες αλλά από τους ιστορικούς". Και φυσικά το βιβλίο, αποσύρθηκε για να επιστρέψει θριαμβευτικά το παλιό. Άντε και σε άλλα με υγεία.

Είναι θλίψη να σκέφτομαι ότι αν ήταν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο Βενιζέλος θα δυσκολευόταν να υπερασπιστεί όχι μόνο το συγκεκριμένο βιβλίο αλλά και κάθε αλλαγή από τους παλιούς μύθους, ακόμα κι αν ήξερε ότι αυτό είναι το σωστό γιατί θα τον δέσμευαν οι εκκλησιαστικές ψήφοι του στο μικρό μας χωριό, πράγμα που έκανε στο περιβόητο ζήτημα των ταυτοτήτων, ενθυμούμαι, με την ίδια ακριβώς θλίψη.

Η μόνη μου ελπίδα ώρες-ώρες όταν γύρω μου τα πράγματα επιβεβαιώνουν ότι ζούμε σε τριτοκοσμική χώρα είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θα μας αναγκάσουν να προστατέψουμε τα δάση μας, θα μας αναγκάσουν να μην συμπεριφερόμαστε σαν μουλάδες, θα μας αναγκάσουν να μετέχουμε της ελληνικής παιδείας, και τότε μπορεί να γίνουμε ωραίοι Έλληνες, γιατί τώρα μοιάζουμε χώρα φανατισμένων και χαζοχαρούμενων που πριν περάσουν σαράντα μέρες από το εθνικό πένθος εβδομήντα νεκρών και χιλιάδων στρεμμάτων ελληνικής γης (αυτής για την οποία πολέμησαν και θυσιάστηκαν οι πρόγονοί μας, αν η ορολογία βοηθάει, και την οποία γη θυμόμαστε μόνο σε λόγους λάβρους και πατριωτικούς, θεωρητικά πάντα, εννοείται), πανηγυρίζαμε σε προεκλογικές συγκεντρώσεις (ντροπή ήταν να τις ακυρώσουμε, ντε), κορνάραμε στους δρόμους και στις πλατείες πριν στεγνώσουν τα δάκρυα και των ανθρώπων και της γης. Αυτά για να ξέρουμε ποιοι είμαστε και να μην έχουμε ψευδαισθήσεις.


Υ.Γ. Ο Doctor, έχει στο blog του (http://dimitrisdoctor.blogspot.com/2007/09/blog-post_25.html) μια επιστολή και μας καλεί να την στείλουμε στον παραλήπτη της. Εύχομαι να γεμίσουμε το γραμματοκιβώτιό του...

17 σχόλια:

basik-ly είπε...

Όπως γνωρίζουμε από την Ιστορία και μας το έθιξαν πρόσφατα και οι "300" (όχι του κοινοβουλίου), οι τρανές αντιμαχόμενες δυνάμεις της αρχαιότητας ήταν οι Πέρσες και οι Έλληνες.

Έκτοτε πέρασαν πάνω από 2000 χρόνια και οι δύο χώρες παρήκμασαν σταδιακά σε Ιράν και Ελλαδιστάν.

λόγια του αέρα είπε...

basik,
καλώς ήρθες.
Έγραφα Ιράν και δεν σκεφτηκα καθόλου τη σύγκριση, τι ήμασταν παλιά, τι είμαστε τώρα.
Το έγραψες καταπληκτικά!

doctor είπε...

Βρίσκουν και τα κάνουν.

Βρίσκουν έναν λαό θρησκόληπτο και δεισιδαίμονα που τα χάφτει όλα...

doctor

λόγια του αέρα είπε...

Και έχουν και τύπους σαν τον Στάθη Σταυρόπουλο να γράφει ασυναρτησίες για την Ιστορία (κάπως σαν ..είμαι ιστορικός και στον ελεύθερο μου χρόνο σκιτσάρω...)
Doctor, μου φαινεται ακόμα ασύληπτο πόσο ταυτίστηκαν στην πολεμική τους για αυτό το βιβλίο κομμουνιστές και ακροδεξιοί. Αφού ξεκίνησα(ιντερνετικά) να διαβάζω το κείμενο του Στάθη, χωρίς να έχω δει την υπογραφή, και ήμουν σίγουρη ότι διάβαζα κείμενο του Καρατζαφέρη. Αηδία...

mickey είπε...

"μου φαινεται ακόμα ασύληπτο πόσο ταυτίστηκαν στην πολεμική τους για αυτό το βιβλίο κομμουνιστές και ακροδεξιοί."

Α, θα το συνηθίσεις, μην ανησυχείς. Τα άκρα πάντοτε ...συναντιώνται στο τέλος ;)

Αυτή η υπερσυντηρητική στροφή αρχίζει να με ανησυχεί και μένα πάντως, καθώς βλέπω πως κρατά αρκετά περισσότερο από όσο περίμενα, αν και δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία πως θα περάσει.

Ειδικά κάποιες διαφημίσεις βιβλίων του Λιακόπουλου λίγο πριν και μετά το κεντρικό δελτίο της ΝΕΤ (πρέπει να έσκασε κι ένα σωρό λεφτά) με ταρακούνησαν δεόντως.

Νομίζω πως με τό "Σκοπιανό" (sic) ante portas θα δούμε τις πραγματικές διαστάσεις του ζητήματος και θα διαπιστώσουμε αν όντως πάμε ...όπισθεν ολοταχώς.

Αυτό ήταν απλώς ένα πρόγευμα.

mickey είπε...

Όσο για τον Στάθη, ποτέ δεν τον είχα σε μεγαλύτερη υπόληψη από τον Καρατζαφέρη :))

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Η Δεξιά του Κυρίου... αποφάνθηκε!
Κατά τα άλλα και κατά το δοκούν,βεβαίως, "Ευρωπαίζουμε"....
@doctor
Η "πικρή" αλήθεια. έξοχο το e-mai!

Elias είπε...

Αναρωτιέμαι πόσοι από όλους αυτούς που επιχειρηματολογούν, είτε υπέρ είτε κατά, για το διαβόητο βιβλίο Ιστορίας, έκαναν τον κόπο να το διαβάσουν πρώτα.

mickey είπε...

Κουνούπι, εγώ πάντως το διάβασα όλο - και όχι μόνο μια φορά, από τον Μάρτιο (του έριξα και πρόσφατα μια ακόμα ανάγνωση).

Και δεν είμαι ούτε αναφανδόν υπέρ ούτε αναφανδόν κατά.

Το βιβλίο έχει αρετές και αδυναμίες, όπως ίσως κάθε βιβλίο. Στη "διαχείρισή" τους είναι που τα κάναμε ...μούσκεμα μάλλον, ως κοινωνία ;)

Pan είπε...

Γιατί ξαφνιάζεσαι με την σύμπλευση κομμουνιστών και ακροδεξιών; Οι γενικότερες απόψεις τους δεν διαφέρουν σε πολλά.

Εκείνη η μπούρκα φρόντισε, τουλάχιστον να είναι μάρκα, έτσι;

λόγια του αέρα είπε...

Πόντικά μου,
δυσκολεύομαι να το συνηθίσω.Με πληγώνει.

λόγια του αέρα είπε...

Σπίθα,
"ευρωπαίζουμε" με καραγκιοζλίκια της συμφοράς.Ούτε δεξιά της προκοπής δεν μπορεί να υπάρχει σε αυτή τη χώρα;

λόγια του αέρα είπε...

Κουνούπι,
το είχα κατεβάσει από το ίντερνετ και το διάβασα, αλλιώς δεν θα έλεγα τίποτα.(και αλλοι φίλοι bloggers το ίδιο, το ξέρω γιατί τα έχουμε ξαναπει αναλυτικά για το ίδιο θέμα)
Δεν ξέρω αν ήταν το καλύτερο βιβλίο που θα μπορούσε να γραφτεί, όμως δύο-τρία πράγματα μου άρεσαν πολύ. Το ένα ήταν ότι δεν ήταν βιβλίο αποστήθισης, φαινόταν αυτό και στο πώς έβλεπες το βιβλίο,κείμενο, σχόλια,φωτογραφίες, αποσπάσματα, ερωτήσεις κτλ, και σου έδινε αφορμές για συζητήσεις (εδώ ήθελε να δουλέψουν πολύ οι δάσκαλοι νομίζω). Το αλλο ότι είχε πηγές, μεγάλη υπόθεση αυτό. Εμείς, οι συνομηλικοί μου δηλαδή, φτάσαμε στο λύκειο να έχουμε αποσπάσματα πηγών στα βιβλία της ιστορίας μας, βλέπεις πιο πριν μας θεωρούσαν χαζά που πρέπει απλώς να παπαγαλίζουν. Και επίσης, δεν ήταν βιβλίο όπου η ιστορία ήταν μόνο πόλεμοι και βεβαίως εμείς οι υπέροχοι έλληνες, σωστοί και εκπληκτικοί πάντα.

λόγια του αέρα είπε...

pan,
ωχ, τώρα βρήκες τον κατάλληλο άνθρωπο! Ούτε τώρα δεν κυνηγάω τις μάρκες φαντάσου στη μπούργκα...

Y.Γ. Για σένα έγραψα το μήνυμα στο μπλογκ του Mickey (ένας φίλος είχε πρόβλημα με το μπλογκ του...κτλ) Στείλτου ένα μήνυμα, ο πόντικας ξέρει πολλά ίσως σε βοηθήσει να ξαναβρεις το χαμένο μπλογκάκι σου.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

@λόγια του αέρα
Ακριβώς αυτό! Δεν είναι δεξιά, ούτε φιλεύθεροι (ή νεοφιλεύθεροι). Ο Μάνος και ο Ανδριανόπουλος, γιατί έφυγαν;
Ομάδες, διαφόρων, συμφερόντων χωρίς πολιτική πυξίδα.
Επιλέκτικά παρεμβαίνουν ή μη, παραβαίνοντας θεσμούς και χρησιμοποιούν νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική εξουσία για "δικά" τους συμφέροντα.
"Ολιγαρχική εξουσία αδαών", να το πώ,
"Αχταρμά παλινοδούντων παθοκρατών και όπου βγεί", να το πώ; Και κρατικιστές είναι και τον ανταγωνισμό(υγιή) δεν επιτρέπουν (αφού δεν επιτρέπουν στις ρυθμιστικές αρχές να εποπτεύουν και τις αγνούν, βλ.ΑΔΑΕ, ΡΑΕ, ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΑΣΙΑΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ, ΣΕΠΕ ..)

basik-ly είπε...

Genocide, suicide...

Παιδιά σηκωθείτε να... ακούστε το νέο άλμπουμ της Joni Mitchell. Τι να κάνουμε; Καθείς εφ' ω ετάχθη!
Αριστούργημα. Λέγεται Shine.

Elias είπε...

ΟΚ, μου βάλατε τα γυαλιά, έλεγα πως θα σας πιάσω αδιάβαστους!
Εγώ δεν το έχω δει αυτό το περίφημο βιβλίο Ιστορίας και δε δικαιούμαι διά να ομιλώ.

(Δεν ξέρω για το Shine, πάντως σήμερα το πρωί άκουσα μετά από πολλά χρόνια το "Both Sides Now" -στην ερμηνεία του Frank Sinatra. Υπέροχο)