Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2007

Όχι στο ρατσισμό από την κούνια


Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας για την καμπάνια «Όχι στον Ρατσισμό από την Κούνια», που αποτελείται από 40 κοινωνικές οργανώσεις, μεταναστευτικές κοινότητες και στηρίζεται από τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας, έχει ξεκινήσει μια καμπάνια εδώ και αρκετούς μήνες για τη συλλογή υπογραφών (www.kounia.org) για να δίνεται πιστοποιητικό γέννησης στα παιδιά των μεταναστών/τριών που γεννιούνται στην Ελλάδα, ενώ ζητάει παράλληλα την αλλαγή της νομοθεσίας που δεν επιτρέπει στα παιδιά των πολιτών τρίτων χωρών που γεννιούνται ή μεγαλώνουν στην Ελλάδα να πάρουν την ελληνική ιθαγένεια...


ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα
Πιστοποιητικό γέννησης και εγγραφή στα δημοτολόγια
για τα παιδιά των μεταναστών/τριών

Τα χρόνια περνάνε και τα παιδιά που αποτελούν τη δεύτερη γενιά μεταναστών/τριών είναι πια αναπόσπαστο τμήμα των ανθρώπων που κατοικούν σ’ αυτόν τον τόπο. Πολλά γεννήθηκαν στην Ελλάδα, άλλα ήρθαν πολύ μικρά. Όλα φοιτούν στα ελληνικά σχολεία και μιλούν τα ελληνικά ως πρώτη τους γλώσσα. Όμως, το ελληνικό κράτος αρνείται πεισματικά να αναγνωρίσει αυτή την πραγματικότητα. Σε όσα παιδιά γεννιούνται εδώ, αρνείται ακόμα και το πιο στοιχειώδες, το απλό πιστοποιητικό γέννησης! Οι συνέπειες είναι δραματικές: Αφού δεν εγγράφονται στα δημοτολόγια, δεν μπορούν να αποκτήσουν πιστοποιητικό ότι γεννήθηκαν σ’ αυτή τη χώρα. Έτσι είναι μετέωρα, χωρίς χαρτιά και χωρίς διαβατήριο, αφού μετά τα 18 τους χρόνια πρέπει ξαφνικά να αποδείξουν ότι έχουν εισέλθει και διαμένουν νόμιμα στη χώρα! Δηλαδή, καταδικασμένα στην καθημερινή ανασφάλεια και στον κοινωνικό αποκλεισμό!
Νέοι και νέες που ζουν και σπουδάζουν στην Ελλάδα, μπορούν ανά πάσα στιγμή να απελαθούν σε χώρες που ποτέ δεν γνώρισαν και που συχνά δεν μιλούν τη γλώσσα τους. Αυτή η απάνθρωπη κατάσταση πρέπει να σταματήσει. Και αυτό πρέπει να γίνει τώρα. Αρχίζοντας από το πιστοποιητικό γέννησης.
Η καμπάνια «ενάντια στο ρατσισμό από την κούνια» που ξεκίνησε από τους συλλόγους των μεταναστριών για τη διεκδίκηση έκδοσης πιστοποιητικού γέννησης για τα νεογέννητα από τους Δήμους στους οποίους γεννήθηκαν και διαμένουν, έχει κάνει τα πρώτα της βήματα από το 2005 και κλιμακώνεται.

Δηλώνουμε την αμέριστη υποστήριξή μας στο δίκαιο αυτό αίτημα, επειδή μας είναι αδιανόητο να υπάρχουν συνάνθρωποι και συμπολίτες μας με μισά ή καθόλου δικαιώματα.

Ίσα δικαιώματα για όλα τα παιδιά που γεννιούνται και ζουν στην Ελλάδα.

Ζητούμε να εκδίδεται Πιστοποιητικό Γέννησης από τους Δήμους, για τα παιδιά των μεταναστών/στριών που γεννιούνται στην Ελλάδα!


Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα: www.kounia.org
Αν θέλετε να υπογράψετε το κείμενο της καμπάνιας "όχι στο ρατσισμό από την κούνια" μπορείτε εδώ

17 σχόλια:

Love and Poison είπε...

Χθες άκουγα στις ειδήσει για ένα 8χρονο παιδάκι που γίνεται μπαλάκι στην ελληνική γραφειοκρατία (ένα γονιός Έλλην, ο άλλος ξένος & χωρισμένοι) και δεν του ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ να πάει σχολείο...

Και δεν είναι μόνο ο ρατσισμός από την κούνια, αλλά και για τους νόμιμους μετανάστες τους ίδιους...

Πως γίνεται να πληρώνει φόρους εδώ ο κος Αχμέτ από την Αίγυπτο, αλλά να μη μπορεί να ψηφίσει ποιον δε θα αυξήσει το ΦΠΑ λόγου χάρη?

R2-D2 είπε...

Ορθώς εμίλησες, όπως πάντα. Ο καταραμένος ρατσισμός, ως πότε θα τον εκκολάπτουμε;

λόγια του αέρα είπε...

Πέρα από τους νόμους που είναι απαραίτητοι για να κατοχυρώσουν αυτά που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα, αν κάτι θα αλλάξει θα το αλλάξουμε εμείς, στην κάθε μέρα της ζωής μας, αυτό σκέφτομαι πολλές φορές. Υπογράφοντας το κείμενο αυτό το ίδιο σκεφτόμουν.

Pan είπε...

Σ'ευχαριστώ που μου το έδειξες! Ήδη υπέγραψα.

... είπε...

μια χαρά τα λέτε...

αλλά το πρόβλημα το μεγαλύτερο που πρέπει πρώτα να λυθεί είναι ο ρατσισμός της γειτονιάς μας.

Γονείς που αποτρέπουν τα βλαστάρια τους να συναναστρέφονται με αλλοδαπά λές και κινδυνεύουν να κολλήσουν κάποια ασθένεια.
Δάσκαλοι που απομονώνουν ως γ κατηγορίας τα μικρά αλβανάκια και ρωσάκια

Βέβαια έχουμε έτοιμη τη καταδίκη...
Φταίει το κράτος
οι νόμοι..

κατά τα άλλα νίπτουμε τας χείρας μας (τι να κανω εγώ...)

Αφου λοιπόν έχετε ευαισθησίες θα σας πρότεινα να ρθειτε σε επαφή και να γνωρίσετε μια οργάνωση στην Αθήνα. Λέγεται Δρόμοι ζωής αν θυμάμαι καλά

Πριν 2 χρόνια τους είχα ρίξει ένα μπινελίκι για κάποια παρόμοια ΄κείμενα... εκθέτωντας την άποψη μου για αγάμητα άτομα, κυριες με άποψη φιλανθρωπίας και ανάλογη γκαρνταρόμπα και παρόμοια αλλοπαρμένα με νερουλές απόψεις ανθρωπιάς που εξαντλούνται στην επόμενη στροφή που θα τύχει κάτι ενδιαφέρον στη ζωή τους.

Εκτέθηκα για τις απόψεις μου (όσο αφορά τη συγκεκριμένη ομάδα).

Ακούστε τι κάνουν...
Ησυχα ήρεμα χωρίς τυμπανοκρουσίες αποφάσισαν κάποιοι συνάνθρωποι μας να ενεργοποιηθούν από το να υπογράφουν ανακοινώσεις και μανι΄φέστα. Κάποια στιγμή διαπίστωσαν ότι στο δημοτικό ελάχιστα παιδιά μεταναστών συνεχίζουν.

Αιτίες; πάμπολλες!
Από τις πιο συνηθισμένες η γλώσσα.
Δεν γνωρίζουν ελληνικά δεν μπορούν να παρακολουθήσουν. Τελεία. Τόσο απλά. Με γονείς που όλη μέρα πασχίζουν για το μεροκάματο ποιος να ενδιαφερθεί;

Συνάνθρωποι μας! Δυο τρεις στην αρχή ξεκίνησαν δειλά δειλά να κάνουν κάποια μαθήματα στα παιδιά. (όλοι μπορουν να διδάξουν το Λόλά να ένα μήλο).
και στη συνέχεια μαζεύτηκαν εθελοντές οι οποίοι άρχισαν σε μεγαλύτερα να τους βοηθάνε σε μαθήματα, να τους μαθαίνουν υπολογιστές, να ΄στήνουν αγώνες ποδοσφαίρου, να τα παιζουν μπασκετ, να τα μαθαίνουν γεωγραφία. Στησανε θεατρική ομάδα και γενικά δημιουργήθηκε μια ομάδα από ανθρώπους πρόθυμους να βοηθήσουν στη γειτονιά τους στο Γκάζι (όχι των μπαρ και των κα΄φέ αλλά σ αυτό το τριτοκοσμικό της αθλιότητας)

Ξαφνιαστηκα όταν πήγα στο (σχετικά άθλιο) διαμέρισμα που χρησιμοποιούσαν και διαπίστωσα ΄΄οτι οι εθελοντές ήταν παιδιά 18- 25 χρονών, με νορμάλ αλλά και εξεζετημένες εμφανίσεις συμπαθέστατα με μεγάλα χαμόγελα.
(είχα μείνει στο κομμάτι του εθελοντισμού στις αγάμητες κακάσχημες, στα τελετάμπις του κατηχητικού και στις κυρίες που βαριούνται και επιδιδονται σε κοκτέιλ συμπαράστασης και ανθρωπιάς)
όποιος ενδιαφέρεται να συμμετέχει ή να οργανώσει κάποιες ανάλογες κινήσεις πολύ ευχαρίστως να σας δώσω στοιχεία για την ανάλογη ομάδα αλλά και από μια σειρά από άλλες ομάδες εθελοντισμού

Ζητω συγγνώμη για τη κατάχρηση της φιλοξενείας και του χώρου σας

basik-ly είπε...

Από ΛΑ.Ο.Σ. μέχρι ΚΚΕ (πφφ, σιγά τη διαφορά) ο Έλλην είναι εκτός παγκόσμιας πραγματικότητας. Καταδικασμένος να ζει στο αιώνιο σκοτάδι του σκυλάδικου της εθνικής - τις Βερσαλίες του!
Δεν νομίζω να υπάρχει πιο φοβισμένος λαός εντός ΕΕ.

tzotza είπε...

Δεν ειχα ιδεα πως γινοτανε αυτο..εχω μεινει παλι με την απογοητεψη για το κρατος που εχουμε..

Σευχαριστω φιλεναδα του βορρα μου για την ενημερωση..

καλημερα!
:)

mickey είπε...

Δεν ξέρω πόσο σημαντική είναι η διείσδυση του ρατσισμού στην ελληνική κοινωνία ή αν τελικά διογκώνονται κάποια μεμονωμένα περιστατικά μια και "πουλάνε" πολύ στα ΜΜΕ και αλλού.

Προσωπικά έχω διδάξει δυο σχολικές χρονιές σε ΤΕΕ (Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια) στα οποία φοιτούσαν δεκάδες παιδιά μεταναστών και ούτε μια φορά δε διαπίστωσα κάποια διάκριση ή έστω υποψία της (και όσοι έχουν σχετική πείρα, γνωρίζουν πόσο εύκολα τα παιδιά μπορούν να οδηγηθούν στον χλευασμό ή και την επιθετικότητα απέναντι στο διαφορετικό).

Ούτε υπήρχε κανένα πρόβλημα να σηκώσει τη σημαία παιδί άλλης... καταγωγής. Απεναντίας είδα μια αρμονική συμβίωση (εξαιρέσεις υπήρχαν, αλλά τα παρατράγουδα ήταν μεταξύ συγκεκριμένων προσώπων και δεν είχαν σχέση με την καταγωγή τους) και μια καθαρά πολυπολιτισμική μίνι κοινωνία - πέρα από την τάξη, συμμετείχα και στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του σχολείου, παίζοντας πιάνο μαζί με τα παιδιά και οργανώνοντας τα "μουσικά", γεγονός που με βοήθησε να τα δω από πιο κοντά και να τα καταλάβω καλύτερα.


Δεν αγνοώ φυσικά το υπαρκτό πρόβλημα ρατσισμού που έχουμε, αλλά δυστυχώς τα θετικά δεν ακούγονται σχεδόν ποτέ, ενώ και η είσοδος του ΛΑΟΣ στη Βουλή έχει αρχίσει να δημιουργεί μεγάλη ανησυχία και απογοήτευση. Νομίζω πως εκεί που πάσχουμε κυρίως είναι η συμμόρφωση της νομοθεσίας μας με τα σχετικά διεθνή πρότυπα (και όχι μόνο σε σχέση με τους μετανάστες, αλλά και με τα ΑΜΕΑ, τους ηλικιωμένους και άλλες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες) και η εμμονή των ΜΜΕ να δίνουν στοιχεία εθνικής καταγωγής υπόπτων ειδεχθών εγκλημάτων (έχουν γράψει σχετικά post ο Basik και ο Manblogg).

Νομίζω πως αν δεν υπήρχε αυτό το "έδαφος", οι διάφοροι τυχάρπαστοι δε θα είχαν πού να πατήσουν. Δείτε π.χ. πώς αντιμετωπίστηκε ένα δείγμα ρατσισμού και ξενοφοβίας σε ένα άλλο κράτος.

Θα ήθελα πολύ να συμβαίνει το ίδιο και εδώ (δυστυχώς δεν το πιστεύω), αλλά ελπίζω όσα έγραψα στη αρχή του σχολίου να αφήνουν κάποια περιθώρια αισιοδοξίας.

Όπως επίσης και το γεγονός πως με τις συνεχείς "μίξεις" διαφορετικών πληθυσμιακών ομάδων, η έννοια της "ράτσας" θα μπει σύντομα στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας ;)

(ήδη επιστημονικά ο "όρος" έχει απολέσει μεγάλο μέρος του ονόματός του - έχω ανεβάσει και σχετικό post)

Και, φυσικά, χωρίς ράτσες δε μπορεί να υπάρξει... ρατσισμός - αμήν!

prophet81 είπε...

Ακόμα μία φορά παλεύουμε για τα αυτονόητα. Το αυτονόητο, βέβαια, είναι σχετικό, διότι αν ρωτούσαμε και κάποιους σκληροπυρηνικούς βουλευτές του ΛΑΟΣ, το αυτονόητο γι' αυτούς θα ήταν να ξεκουμπιστούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι από τη Ελλάδα (είτε γεννήθηκαν εδώ είτε όχι)!!
Την καλημέρα μου...

patsiouri είπε...

Μή σκάς, ή ώρα του κράχ πλησιάζει και θα τον ξαναγνωρίσουμε εμείς οι Ελληνες το ρατσισμό που αυτή τη φορά θα αφορά στα μούτρα μας...

Πάω να υπογράψω...ξέχασα, έχω κάνει κι εγώ εθελοντικά μαθήματα σε παιδιά μεταναστών και τις περισσότερες φορές είναι συμπαθέστατα, πανέξυπνα και με μακράν περισσότερη όρεξη από τα δικά μας...

Εκείνα που δέν παλεύονται, και το λέω χιουμορστικά και όχι ρατσιστικά, είναι τα γυφτάκια! Παραλίγο να τα δολοφονήσω όλα!

Η συμπεριφορά του κράτους προς τους μετανάστες είναι τρισάθλια...θα συμφωνήσω όμως με το mickey, δέν πιστεύω πως ο Ελληνας σά μεμονωμένος πολίτης είναι ρατσιστής...εγώ τουλάχιστον πέρα από κάτι σκατόγριες στο λεωφορείο δέν έχω γνωρίσει ακόμη κάποιον...

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σημαντική πληροφορία!

doctor είπε...

Ο/Η mickey είπε...

Όπως επίσης και το γεγονός πως με τις συνεχείς "μίξεις" διαφορετικών πληθυσμιακών ομάδων, η έννοια της "ράτσας" θα μπει σύντομα στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας ;)

*********

Έχει ήδη μπει Μιχάλη.
Σιγά μην είναι απόγονος του Λιονάιντας ο Παπαθεμελής!

IdentityCafe είπε...

σαφως!
αλλα γινεται τιποτα με τις υπογραφες?

(γεια σου ρε Βασικ!παλι μου πηρες τα λογια)

λόγια του αέρα είπε...

παιδιά, συγγνώμη που άργησα τόσο να απαντήσω, συμβαίνουν διάφορα και δεν προλαβαίνω να μπαίνω συχνά στο blog

pan,
ήμουν σίγουρη, γιατί άραγε;


otibaleionous,
το τι κάνουμε είναι το μόνο ουσιαστικό σίγουρα. Αν μαζέψουμε όμως και μια –μια πολλές υπογραφές, να μη λένε κάποιοι εκεί πάνω ότι είμαστε πέντε άνθρωποι, δεν είναι κακό ε;

basik,
Αυτό που έγραψες «Δεν νομίζω να υπάρχει πιο φοβισμένος λαός εντός ΕΕ» δε φεύγει από το μυαλό μου. Απίστευτο! Σε μια φράση τα είπες όλα! Μόνο όποιος φοβάται συμπεριφέρεται έτσι… μεγάλη αλήθεια


tzotza,
Κι εγώ δεν το ήξερα. Έψαξα και λίγο τι συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαστε πολύ πίσω, για μια ακόμη φορά, δυστυχώς.

λόγια του αέρα είπε...

mickey,
Τα παιδιά δεν τα φοβάμαι, για τους γονείς τους δεν είμαι σίγουρη…
«Εγώ δεν είμαι ρατσιστής», λένε αλλά όλο γύρω μου ακούω «σκέφτομαι να στείλω σε άλλο σχολείο το παιδί μου, εδώ όλο αλβανάκια είναι…»
Το τι ακούμε στις ειδήσεις, άστο…
όπως το είπε ο basik στο λινκ που δίνεις, το «δύο Αλβανοί και δύο Έλληνες μουσουλμάνοι", το λένε και δεν το θεωρούν καραμπινάτο λαθος και ανηθικότητα, τι να πεις…

prophet81,
Έλα, ντε, μέχρι πότε θα συζητάμε πια για τα αυτονόητα;

patsiouri,
δεν παιζόμαστε με τίποτα, έχουμε μνήμη χρυσόψαρου! Χθες ήμασταν μετανάστες σήμερα το ξεχάσαμε κιόλας…

καπιταλιστικό κουμούνι,
καλώς ήρθες στα μέρη μας!
Πώς το συνδυάζεις αυτόν τον επιθετικό προσδιορισμό με αυτό το ουσιαστικό; Για να περάσω μια βόλτα από το blog σου να ενημερωθώ…

doctor,
και ό,τι προκύπτει από "μίξεις διαφορετικών πληθυσμιακών ομάδων", είναι καλύτερο από τους γονείς του, εγώ αυτό βλέπω παντού -και σε όλους τους τομείς- και δε νομίζω να είναι ιδέα μου, τι λες;
(Γιορτάζεις σήμερα; Αν ναι, χρόνια πολλά!)

IdentityCafe,
ας δείξουμε τουλάχιστον ότι είμαστε κάμποσοι. Όταν είχα μπει και είδα ότι ήμασταν με το ζόρι δυο χιλιάδες άνθρωποι, τότε που υπέγραψα εγώ, με πείραξε να σου πω την αλήθεια…

Μεγαλοκοπέλα είπε...

racism? what racism? Αυτοί είναι μιαροί κι εμείς τους πνίγουμε!

doctor είπε...

Ανοιχτή Πρόσκληση

Κάθε Σάββατο, γύρω στις 2-3 το μεσημέρι στο άλσος Γαλατσίου.

Μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε την φύση και να προσέξουμε το πράσινο της πόλης μας για να μην ξαναζήσουμε ξανά τον εφιάλτη του καλοκαιριού. Είναι στο χέρι μας.

Ελάτε να δείτε την προσπάθειά μας, συμβάλλετε και σεις όσο μπορείτε στην σωτηρία του πλανήτη μας και κυρίως περάστε από το blog και αφήστε ένα μήνυμα συμπαράστασης, ένα σχόλιο που θα μας δώσει μεγαλύτερη ώθηση και κουράγιο.

Ανοιχτή πρόσκληση