Τρίτη 17 Ιουλίου 2007

"Δεν είναι δικό μου πρόβλημα"

Το είδα σήμερα τυχαία στην τηλεόραση. Σάστισα.
Σκηνή από ταινία ή πραγματικότητα;
Σαν γροθιά στο στομάχι.


Μπορείς ίσως να πεις : "δεν είναι δικό μου πρόβλημα".
Μπορείς ακόμα να πεις: "δεν θα ζω σε πενήντα χρόνια".
Από δω και πέρα όμως δεν μπορείς να πεις "δεν ήξερα".







11 σχόλια:

etalon είπε...

εξαιρετικο!!!

Elias είπε...

Εντελώς φιλικά και χωρίς καθόλου εριστική διάθεση: δεν έχω πειστεί ότι όντως είναι έτσι τα πράγματα. Η Greenpeace μ' έχει συνηθίσει στην υπερβολή και στη μεροληψία, χρειάζομαι κάτι παραπάνω από ένα παιδάκι που αναφέρει "μία πρόσφατη επιστημονική έρευνα" για να βεβαιωθώ ότι οδεύουμε προς την καταστροφή.

Είναι πάντα εύκολο να ενδώσεις στην κινδυνολογία και να τρομοκρατηθείς. Το δύσκολο είναι να διατηρήσεις την ψυχραιμία και τη διάκρισή σου απέναντι στις ζοφερές ειδήσεις.

Ανώνυμος είπε...

εγώ είμαι πολύ πιο πεπεισμένος από τον προλαλήσαντα για την καταστροφή, όμως η ιδέα ότι τα πιτσιρίκια του σήμερα θα αρχίσουν να... σκοτώνουν τους γονείς τους επειδή έκαιγαν πετρέλαιο είναι απλά ηλίθια.

Στην πραγματικότητα αν οι γονείς συνεχίσουν να καίνε πετρέλαιο και είναι αλήθεια όλα αυτά για την υπερθέρμανση, τα πιτσιρίκια δε θα προλαβαίνουν να εκδικηθούν κανένα γιατί θα είναι πολύ απασχολημένα με πράγματα όπως π.χ. άνεμοι 20 μποφώρ και θερμοκρασίες 50 βαθμών.

patsiouri είπε...

O j95 έχει δίκιο, τα δεκάχρονα κοριτσάκια θα κάνουν αφαίρεση μήτρας και τα αγοράκια θα έχουν προστάτη...δέν υπάρχει γυρισμός παιδιά...

λόγια του αέρα είπε...

Kαλημέρα etalon.
Eχω μια βδομάδα περίπου να μπω στο blog σου και έχω πολλά να δω και να διαβάσω από μια κλεφτή ματιά που έριξα χθες. Οι διακοπές και μάλιστα εκεί σου έδωσαν φόρα;καλώς ήρθες!

λόγια του αέρα είπε...

κουνούπι,
καλώς ήρθες στα μέρη μου!
Δεν παρακολουθώ όλες τις δράσεις της Greenpeace οπότε δεν ξέρω καλα για να πω ότι είναι υπερβολική ή μεροληπτική. πάντως η έρευνα στην οποία αναφέρεται το σποτ είναι η πιο πρόσφατη που ανακοινώθηκε στο Παρίσι μόλις το χειμώνα (στο τρίτο βιντεάκι λέει κάποια πράγματα παραπάνω.
Δυσκολεύομαι κι εγώ να πιστέψω ότι οδεύουμε στην καταστροφή και έχεις απόλυτο δίκιο ότι "είναιπάντα εύκολο να ενδώσεις στην κινδυνολογία και να τρομοκρατηθείς. Το δύσκολο είναι να διατηρήσεις την ψυχραιμία και τη διάκρισή σου απέναντι στις ζοφερές ειδήσεις". Ακόμα όμως κι αν δεν καταστραφούν όλα, η κατάσταση είναι ζοφερή και φταίμε όλοι για αυτό, για αυτά που κάναμε κι αυτά που δεν κάναμε, για όσα δεν προνοήσαμε για τον εγωισμό να θεωρούμε τον πλανήτη που κατοικούμε δικό μας οικόπεδο που δεν θα χρησιμοποιήσουν άλλοι μετά από εμάς. Εκεί είναι που μπορούμε να αλλάξουμε νομίζω. Ο καθένας χωριστά.
Το βίντεο με σόκαρε. Είναι υπερβολικό ίσως, είναι σίγουρα στημένο και σκηνοθετημένο κατάλληλα για να σε σοκάρει. (για αυτό έβαλα και το δεύτερο βιντεάκι που τη Γαλλία, που μου φαίνεται διαφορετικό)
Το χειρότερο δεν είναι ότι όλοι σε λίγο καιρό θα το ξεχάσουμε; Λες αυτό να σημαίνει ότι είναι και υπερβολικό και αποτυχημένο; Η επίσης και ότι όλα τα ξεχνάμε; Δεν ξέρω.
Θα χαρώ να τα ξαναπούμε. Δεν είναι σχήμα λόγου, ούτε τυπική ευγένεια. Το εννοώ.
Την καλημέρα μου!

λόγια του αέρα είπε...

j95,
καλημέρα, καλώς ήρθες!
Είναι ιδέα υπερβολική, όμως θυμωμένοι άνθρωποι, όχι μόνο εξαιτίας οικολογικών καταστροφών αλλα και άλλων συνθηκών που επιτρέψαμε να συμβούν, νομίζω θα υπάρξουν πολλοί στα επόμενα χρόνια. Πολλοί και πολύ θυμωμένοι ίσως, που θα αντιδράσουν βίαια.

j95, & patsiouri,
πιστεύω πιο πολύ στο "Δεν είναι τόσο αργά ακόμη" παρα στο ότι όλα θα καταστραφούν αύριο κιόλας. Απλώς με τη νοοτροπία που έχουμε(εμείς, το υπέρτατο ανθρώπινο είδος που πρέπει όλοι να το υπηρετούν) αν δεν ταρακουνηθούμε τίποτα δεν θα αλλάξει και κυρίως εμείς.

doctor είπε...

Συγκινητικό και πολύ όμορφα διατυπωμένο.

Μια μέρα θα ντρεπόμαστε να κοιτάξουμε τα παιδιά μας στα μάτια.

Είναι καιρός να αρχίσουμε να κάνουμε τον αγώνα μας:

-Ανακύκλωση

-Γλάστρες με πράσινο στο μπαλκόνι μας

- λιγότερες μετακινήσεις με το Ι.Χ.

- λιγότερες ώρες χρήσης του κλιματιστικού.

Μπορούμε;

ή απλά ...ευχόμαστε, κατηγορώντας αόριστα τους κυβερνώντες;

Δεν εξαιρώ τον ευατό μου φυσικά.

doctor

λόγια του αέρα είπε...

Γεια σου doctor που ξαναχτύπησες! (Ελπίζω να έχεις επιτέλους σύνδεση και να μην παιδεύεσαι ακόμη)

Να σου πω την αλήθεια εδώ και αρκετά χρόνια είναι στην καθημερινότητά μου αυτά που προτείνεις εκτός από το τέταρτο, δεν έχω καν κλιματιστικό(και έχω και πείσμα μουλαρίσιο σε αυτό)
Αλλά πάλι δεν είμαι εντάξει γιατί από τη μάστιγα του καταναλώνω(θα μπορούσα λιγότερο)=παραγω σκουπίδια (δε μαζευονται και λιγα), δεν έχω απαλλαγεί, δυστυχως

Elias είπε...

Με το χέρι στην καρδιά: ο υπεύθυνος αυτού του video (που τόσο κραυγαλέα στοχεύει στο θυμικό του κοινού) τι ψάχνει; Σφαιρικά ενημερωμένους πολίτες που θα γνωρίσουν όλα τα επιστημονικά δεδομένα ή φανατικούς που θα ενταχθούν στο δικό του οικολογικό-καταστροφολογικό κίνημα; Ενημερώνει ή φορτίζει συγκινησιακά;

Ευχαριστώ για το καλωσόρισμα και ανταποδίδω τα καλά λόγια.

λόγια του αέρα είπε...

Κι ό,τι φορτίζει συναισθηματικά ή απευθύνεται αποκλειστικά στο θυμικό μπορεί να το κάνει με την ίδια επιτυχία για οτιδήποτε,κι όχι μόνο για κάτι καλό, ε;
Γνωρίζω και συγκινούμαι ή συγινούμαι και φανατίζομαι, κι αν φανατίζομαι δεν γνωρίζω.

Για αυτό σου λέω κουνούπι, θέλω να τα λέμε.
Φωτίζεις τα πράγματα κι από μια άλλη σκοπιά κι αυτό μου αρέσει