Πέμπτη 12 Ιουλίου 2007

Ο ομορφότερος κήπος του κόσμου.


"Θέλω να μου συνθέσεις τον ομορφότερο κήπο του κόσμου, πρόσταξε ο μέγας Χιντεγούσι τον ξακουσμένο καλλιτέχνη Κομπάρι Ενσού.
-Θα το κάμω, αποκρίθηκε ο καλλιτέχνης, μα με τρεις συμφωνίες: α) να μη βάλεις κανέναν περιορισμό στα έξοδα, β) να μην με βιάσεις, θα τελειώσω όταν πρέπει, γ) ποτέ να μην έρθεις να τον δεις πριν τον τελειώσω γιατί μπορεί να σου κατέβει καμιά ιδέα και να μου χαλάσεις το αρχικό μου σχέδιο."
από το βιβλίο "ΙΑΠΩΝΙΑ-ΚΙΝΑ" (1938) του Ν.Καζαντζάκη

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Kai fysika ola ta omorfa pragmata exoun autes tis proypotheseis gia na dimiourgithoun. Na dineis xwris oria, na pairneis oso xrono xreiazetai kai na antleitai mesa apo thn kyria, agnh phgh. Omorfo! :)

λόγια του αέρα είπε...

...και ίσως να μην χαλάνε τη δημιουργία παντοδύναμοι πλην άσχετοι, αυτοκράτορες, κυβερνήτες, πολιτικοί, που νομίζουν ότι όλα τα ξέρουν.

σε ευχαριστώ darkenlight.

Pan είπε...

Πιστεύεις ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο σήμερα;

λόγια του αέρα είπε...

Καλημέρα Pan.
Όχι. Όμως τα ωραία πράγματα έτσι γίνονται. Όταν δεν ανακατεύονται οι άσχετοι πλήν όμως έχοντες χρήματα και εξουσία στην δημιουργία. Άλλη δουλειά είναι να βγάζεις χρήματα, άλλη να δημιουργείς έναν ωραίο κήπο, ένα ωραίο σπίτι, έναν πίνακα, ένα τραγούδι, ένα..... Ο καθένας στη δουλειά του λοιπόν, έτσι απλά.
Σε αλλες εποχές ήταν πιο μαζεμένοι οι αυτής της κατηγορίας. Τώρα γεμίσαμε νεόπλουτους χωρίς παιδεία που επιβαλούν την αρχοντοχωριατιά τους και το γαμάνε όλο το σκηνικό. Να, ειδικά σε τομείς όπως η αρχιτεκτονική παραγγελνουν με λεπτομέρειες εκτρώματα και οι "ειδικοί" τα εκτελούν για να μην χάσουν τα πολλά λεφτά της αμοιβής.Αυτά και άλλα σκεφτόμουν.

ΥΓ πέρα από το αν γίνεται ή όχι, με ενδιαφέρει η γνώμη σου: θα ήταν καλό να συμβαίνει, τι λες;


σεντόνι τέλος.

φιλιά!

Pan είπε...

Καλημέρα!

Νομίζω ότι τις προϋποθέσεις και τους περιορισμούς που είναι αναγκαίοι ώστε να έχουμε μια αντίστοιχη "άνθιση" του φαινομένου τις θέτεις εσύ η ίδια.

Μιλάμε, δηλαδή, για μορφωμένους αριστοκράτες που κρατάν από μεγάλη γενιά και οι οποίοι χόρτασαν υλικά σε τέτοιο βαθμό που να είναι σε θέση πλέον να δουν και λίγο παρακάτω.

Και επειδή ο καπιταλισμός πλέον δεν ευνοεί την ωρίμανση αυτού του είδους, δεν μπορώ να πω ότι είμαι αισιόδοξος, παρότι χρειάζεται.

Θα τολμήσω να πω ότι από τις ελάχιστες σημερινές εκφάνσεις του είναι η χορηγία για την ανάπλαση του παλιού Ιπποδρόμου.

patsiouri είπε...

Κατι τόσο /ομορφες εικόνες με κάνουν να θέλω να βάλω τα κλάμματα...

λόγια του αέρα είπε...

Pan μου,
καταντάει βαρετό(;) αλλά τι να κάνω, να πω ότι δεν συμφωνώ μαζί σου για να μην πω πάλι ότι συμφωνώ μαζί σου; Δεν μπορώ.

Την περίπτωση που αναφέρεις δεν την γνωρίζω. Θα την ψάξω.

λόγια του αέρα είπε...

πατσιουράκι,
μυστήριοι είμαστε οι άνθρωποι, ε; Και στα όμορφα και στα άσχημα κλαίμε, α στο καλό.
φιλιά!

Stardustia είπε...

Χε, χε πρσπαθώ να με φανταστώ να το λέω αυτό στη δουλειά όποτε προκύπτει νέο έργο...

συγνώμη αλλά θα κάτσω στην ακρούλα μου να γελάσω λιγάκι και μετά να κλάψω...
Γιαυτό σήμερα τα περισσότερα πράγματα είναι απρόσωπα, γι αυτό και "απορούμε" με τους παλιούς τεχνήτες που είχαν, άκου να δεις[!] "μεράκι"...
"Άντε τελείωνέ το" το μότο είτε χτίζεις σπίτια, είτε μαγειρεύεις, είτε δημιουργείς, είτε διδάσκεις, είτε παρέχεις είτε παράγεις και τα αποτελέσματα... γνωστά...

λόγια του αέρα είπε...

γεια σου zoe!
για γέλια και για κλάμματα είμαστε, όπως το λες.

φιλιά!
καλή εβδομάδα!